Kedlubna a její pozitivní účinky, to je rovnice s nečekaným výsledkem. Na pohled nevypadá nijak přitažlivě ani zajímavě. Kdybyste ji neznali, tak ji v obchodě snadno přehlédnete. Ovšem, co vše v sobě tato zelenina ukrývá, vás jistě mile překvapí.
1. Dokonalá pomocnice při dietě
Velká většina z nás se alespoň jednou v životě snažila o snížení své váhy. Zejména v tomto předprázdninovém období, kdy budeme muset s kůží na trh, resp. do plavek?, uvítáme nějaké to kilo dolů. Přímo dokonalou zeleninou pro štíhlou linii je právě kedlubna, má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, která nám dodává pocit plnosti. Vláknina mimo jiné pomáhá v pohybu střev, eliminuje zácpu, snižuje křeče a nadýmání, a obecně zlepšuje kvalitu našeho zažívacího systému, a zároveň také maximalizuje efektivitu příjmu živin.

2. Plná draslíku a železa
Kedlubna je bohatá na množství draslíku. Málokdy si spojíme, že draslík je jeden z klíčových hráčů ve fungování svalů a nervů v těle. Pomáhá nám se pohybovat, dýchat, reagovat a jednoduše fungovat celý den. Draslík velmi dobře působí na náš kardiovaskulární systém, zmírňuje napětí cév a tepen. To může vést ke zvýšení cirkulace krve v těle, lepšímu okysličení, a tím snížení rizika srdečních příhod, jako jsou mrtvice nebo infarkty. Kromě draslíku najdeme v kedlubně i dostatek železa, které je velmi důležité pro fungování imunitního systému. Anémie, tedy nedostatek železa, se projevuje slabostí, únavou, bolestmi hlavy, poruchy žaludku, dezorientací a selháním celkového imunitního systému. Díky obsahu vápníku se zlepšuje i příjem železa v těle, takže nám to díky kedlubně jde hezky ruku v ruce. Kedlubna je tedy takovým všestranným posilovačem jak imunitního, tak i kardiovaskulárního systému.

3. Zlepšuje sílu kostí
Jak stárneme, naše kosti se nevyhnutelně oslabují. Jeden z nejlepších způsobů, jak se tomuto procesu vyhnout nebo výrazně zpomalit, je jíst potraviny bohaté na minerály, jako je právě kedlubna s vysokým obsahem manganu, zmíněného železa a vápníku.
4. Blahodárná pro naše oči
Kedlubna obsahuje karoteny, včetně beta-karotenu, který působí jako antioxidační sloučenina v těle, zejména v oblasti očí. Vitamín A může napomáhat zabránění nebo zpomalení výskytu šedého zákalu pomocí neutralizací volných radikálů v oku a prevenci oxidačního stresu.
5. Bojovník proti rakovině
Možná jste ani netušili, že konzumace kedlubny vede ke snížení rizika vzniku rakoviny. Obsahuje totiž silné fotochemikálie, včetně isothiokyanátů, sulforafanu a indol-3-karbinolu.