3. nejoblíbenější chuť světa!
Zajímavost

3. nejoblíbenější chuť světa!

Nejoblíbenější chutě světa – ano, i takové průzkumy se dělají a my jsme za ně určitě rádi.

Nejoblíbenější chutě světa – ano, i takové průzkumy se dělají a my jsme za ně určitě rádi.  Z výsledků vyšla jako nejlepší chuť na světě čokoláda. To jsme asi čekali všichni. V těsném závěsu je vanilka a krásné třetí místo obsazuje šťavnatý pomeranč. Když se zamyslíte, určitě horko těžko si vzpomenete na někoho ve vašem okolí, kdo by pomeranč neměl rád. Jeho úžasná chuť je pouze jedna z částí, rádi bychom v tomto článků vypíchli i jeho další skvělé vlastnosti a tím potvrdili, že mu právem náleží velká pocta.

Slupka pomeranče

Pomeranče kupujeme jako zdravou pochoutku anebo si z nich děláme osvěžující šťávy. Avšak významnou roli hrají i jeho další produkty. Ze slupek se lisuje olej, který se hojně využívá jako ochucovadlo do jídel nebo nápojů. Určitě jste také zaznamenali i jeho vůni v parfémech nebo esenciálních olejích. I vaše čisticí prostředky mohou vonět po pomerančích, zásluhu na tom má hlavní složka slupky pomeranče limonen.

Květy pomeranče se přidávají do známých amerických marshmallow

Květy pomeranče

Důležitou částí v oblasti parfumérie jsou květy pomerančovníku. Ve Španělsku používají květy pro jejich vůni a chuť k přípravě čajů. V dalších koutech světa se okvětní lístky pomerančovníku přidávají i do desertů, pečených výrobků nebo známých amerických marshmallow. Okvětní plátky můžete využít i k uklidnění nervů, proti astmatu, vysokému tlaku, horečce a zvracení, a to svařením se solí. Naopak při svaření s cukrem jsou dobré proti nechutenství.

Plod pomeranče

To, že jsou pomeranče plné vitamínu C a posilují imunitu, je známé, co už se ale ví méně, je, že pomáhají také posilovat zrak, bojovat proti onemocnění srdce a jsou také dobrým ochráncem ledvin, konkrétněji fungují jako prevence ledvinových kamenů. Pomeranče nám pomáhají udržet si svěžest a nepodlehnout snadno únavě. Obsahují vitamín B7, který je blahodárný pro naše vlasy a kůži. Z minerálů obsahují vápník, mnoho hořčíku, a také selen a draslík. Výjimečné jsou v tom, že obsahují malé množství rutinu (4% v bílé slupce mezi kůrou a dužinou), který podporuje elasticitu cévních stěn.

Tip na závěr
Jak vybrat ten nejlepší?

Vybírejte takové plody, které jsou pevné a mají hladkou texturu. Naopak si dejte pozor na ty, které jsou měkké a mění barvu. Uloženy je můžete mít buď v chladničce, nebo při pokojové teplotě po dobu přibližně až dvou týdnů. Čerstvě sklizené pomeranče můžete mít od Hortimu celoročně 🙂.

Nina Pešková
Nina Pešková 29. 08. 2018

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat